روغن موتور
روغن موتور با توجه به کارکردهای مختلف و مهم روغن میتوانیم آن را خون خودرو بدانیم. روغن موتورها به 3 دسته کلی از نظر ساختار ترکیبی و کارایی تقسیمبندی میشوند که همه ما کم و بیش آنها را دیده و یا نامشان را شنیدهایم منظورمان روغن موتور مینرال، روغن موتور سنتتیک و روغن موتور نیمه سنتتیک است.
روغن موتور مینرال یا ارگانیک یا پایه معدنی که بر پایه نفت خام ساخته میشود، شناختهشدهترین نوع روغن برای ما هستند و از گذشته در خودروها مورد استفاده قرار میگرفتهاند.
روغن موتور که از دو نوع گفته شده دیگر نباشند، از این دست خواهند بود و معمولا روی جعبه و ظرف روغن موتور مینرال، چیزی از مینرال بودن آنها نوشته نشده که نشانگر مینرال بودن آن روغن است که با این حساب و کمی دقت، درمییابیم که درصد بسیار بالایی از روغن موتور موجود در بازار از نوع مینرال هستند.
این روغن موتور به خاطر داشتن ترکیبات پلیمری، عمر بالاتری دارند و به همین دلیل نیاز به تعویض آنها در کیلومترهای بالاتر اتفاق میافتد. ضمن اینکه دمای تحمل و سوختن بالاتری دارند و در دماهای بالا، کمتر خاصیتشان دچار تغییرات میشود که از مهمترین نتایج آن، میزان ناچیز تبخیر شدن آن در برابر روغنهای دیگر است.
ضمن اینکه اکسیداسیون پایینتر این روغن موتور ، خورندگی آنها را به شدت پایین میآورد. این روغنها، غیر سمی هستند و به راحتی در مسیر روغن کاری، جاری میشوند و همچنین به خاطر طراحی خاصشان، با وجود روانکاری عالی، اصطکاک کمتری با قطعات دارند و به همین علت مصرف سوخت خودرو را نسبت به نمونههای معمولی، پایین میآورند.
این روغن موتور بین روغنهای مینرال و تمام سنتتیک قرار میگیرند و در اصل ترکیبی از آنها هستند که عملکردشان نه مانند روغنهای مینرال سادهاند و نه دارای خواص سنتتیکها هستند. اما به خاطر داشتن ترکیبات اضافهای نسبت به روغن موتور مینرالها، در دماهای بالا و شرایط سخت مانند دورهای بالای موتور، توانایی و تحمل بالاتری از روغن موتور نشان میدهند.